Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е на кратко, необявено посещение в Сомалия - страна, белязана от продължителен въоръжен конфликт и климатични бедствия, съобщава "Франс прес".

Днес той пристигна в столицата Могадишу, където беше посрещнат от външния министър на Сомалия Абшир Омар Хурусе и други висши служители.

Сомалия затегна мерките за сигурност в Могадишу заради визитата на Гутериш, като повечето пътища са затворени, а общественият транспорт е ограничен.

Посещението на ООН идва в момент, когато страната е в хватката на бедствена суша, тласнала мнозина до ръба на глада. Наред с това правителството се бори и с потушаване на кървав ислямистки бунт.

ООН: 43 хиляди са загинали от сушата в Сомалия за година

ООН: 43 хиляди са загинали от сушата в Сомалия за година

Половината от тях вероятно са деца под 5 години

ООН призова за отпускането на 2,6 милиарда долара хуманитарна помощ за размирната страна от Африканския рог, но до момента са събрани едва 13% от необходимата сума.

Пет поредни сезона без дъжд в части от Сомалия, както и в Кения и Етиопия доведоха до най-тежката суша от четири десетилетия насам, която унищожи добитък и посеви и принуди най-малко 1,7 милиона души да напуснат домовете си в търсене на прехрана и вода.

Въпреки че засега Сомалия не е обхваната от глад, ООН предупреждава, че около половината от населението на страната ще се нуждае от хуманитарна помощ през тази година, тъй като като 8,3 милиона души са засегнати от сушата.

"Кризата далеч не е приключила - нуждите остават големи и неотложни", заяви миналата седмица в Женева постоянният координатор на ООН за Сомалия Адам Абделмула. Той предупреди, че някои от най-засегнатите райони продължават да са изправени пред риск от глад.