Двама полицаи и четирима нападатели бяха убити при самоубийствена атака срещу полицейски участък в размирната югоизточна част на Иран, съобщава "Ройтерс".

Нападението е било извършено в Захедан, столицата на провинция Систан-Балуджистан, където се проведоха някои от най-кървавите протести по време на вълната от национални безредици миналата година. Демонстрациите започнаха през септември след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, задържана от моралната полиция в страната.

Държавната телевизия съобщи, че "всички четирима терористи" и двама полицейски служители са загинали при атаката.

Систан-Белуджистан, който граничи с Пакистан и Афганистан, е една от най-бедните провинции на Иран и основен маршрут за трафик на наркотици.

Раиси обяви победа над протестите в Иран, хакери блокираха речта му

Раиси обяви победа над протестите в Иран, хакери блокираха речта му

Страната отбелязва 44 години от Ислямската революция

Организации за защита на човешките права посочват, че малцинствената група белуджи, за която се смята, че наброява около 2 милиона души, е подлагана на дискриминация и репресии от десетилетия.

В Захедан се провеждат ежеседмични протести след убийството на протестиращи на 30 септември 2022 г., въпреки че безредиците утихнаха в повечето останали части на страната.

По данни на "Амнести интернешънъл" силите за сигурност са убили най-малко 66 души по време на репресиите срещу протестиращите. Впоследствие властите уволниха полицейския командир на Захедан и началника на полицейския участък.

Властите обвиниха за началото на стрелбата на 30 септември т.нар. Армия на справедливостта - въоръжена групировка на белуджи, която според тях действа от Пакистан.