Швеция ще поднови използването на COVID-19 ваксината на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca за имунизация на хора над 65-годишна възраст, но не и за по-младите хора, тъй като продължава да се разследва евентуална връзка между ваксинирането с препарата и редките случаи на кръвни съсиреци. Това обявиха от шведската здравна служба, цитирани от "Ройтерс".

Дания няма да прилага ваксината на AstraZeneca още 3 седмици

Дания няма да прилага ваксината на AstraZeneca още 3 седмици

Решението е на Датската агенция по лекарствата, която продължава проверката

"Ваксината е от голяма полза за възрастните хора, сред които мнозина се разболяват сериозно всеки ден", изтъкна генералният директор на здравната служба Йохан Карлсон по повод новите инструкции на службата към местните власти, организиращи ваксинациите в Швеция.

"В същото време не сме констатирали тези редки и сериозни странични ефекти сред по-възрастните ни граждани. Това е основание да вдигнем ограниченията за използването на ваксината за хората над 65-годишна възраст", допълни той.

Повечето държави, които временно спряха използването на ваксината на AstraZeneca, вече подновиха употребата ѝ след препоръките на Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация (СЗО), които увериха, че ползите от препарата превишават рисковете.

30% в Дания не искат да се ваксинират с продукта на AstraZeneca

30% в Дания не искат да се ваксинират с продукта на AstraZeneca

7% изобщо не искат да се ваксинират