Следователите на шведското правителство в понеделник започнаха  разследване на инцидента с влакче в увеселителен парк, който уби един човек и рани девет в най-стария увеселителен парк в страната, съобщава АП.

Правителствената агенция е натоварена с разследването на тежки инциденти с цел подобряване на безопасността, а не с установяване на вина.

Отделно полицията започна наказателно разследване по възможни обвинения в непредумишлено убийство, причиняване на телесна повреда и опасност за другите.

Според прокуратуата е твърде рано да се определи дали има основания за повдигане на обвинения.

Повечето от ранените, включително три деца, бяха освободени до понеделник. Четирима възрастни остават хоспитализирани, като двама от тях са в тежко състояние, но без опасност за живота, съобщиха от регионалната управа.

Паркът Gröna Lund беше затворен за една седмица след инцидента в неделя, когато влак с влакче в увеселителен парк частично дерайлира и някои пътници паднаха на земята.

Един загинал и 9 ранени при инцидент със скоростно влакче в Швеция

Един загинал и 9 ранени при инцидент със скоростно влакче в Швеция

Полицията е започнала разследване и е евакуирала хората от парка

Служители на парка казаха, че предната част на влака е дерайлирала по неизвестни причини и е спряла между 6 и 8 метра над земята.

Влакчето Jetline е известно със своята скорост от до 90 километра в час и височина от 30 метра.

То е една от основните атракции в увеселителния парк и привлича над един милион посетители всяка година, според информацията на уебсайта на парка.

В момента паркът е затворен за посетители заради разследването.