Данни от силно засегнати страни като Великобритания, Италия и САЩ показват, че по-слънчевите райони "са свързани с по-малко смъртни случаи от COVID-19" според учени от Университета в Единбург, съобщава ДПА.

Публикувано в British Journal of Dermatology, изследването посочва, че "по-високата експозиция на UVA (ултравиолетово A облъчване) е" свързана с по-ниска специфична смъртност от COVID-19".

Екипът е сравнил смъртните случаи, свързани с COVID-19 в САЩ от януари до април 2020 г. с UV нивата за почти 2 500 американски окръга, преди да повтори методологията за Великобритания и Италия.

Трите страни отчитат едни от най-високите в света бройки на починалите, свързани с пандемията както на глава от населението, така и в абсолютен брой, въпреки че смъртността е намаляла значително през летните месеци.

Повечето страни в Азия и Африка съобщават за относително малко смъртни случаи на глава от населението през цялата пандемия.

Съавторът на статията Крис Дибен подчертава: "Връзката между смъртността от COVID-19, сезона и географската ширина е доста поразителна; тук предлагаме алтернативно обяснение на това явление."

Изследователите заявиха, че са контролирали възможното въздействие на витамин D, който е масово цитиран като инхибитор на COVID-19 и се нарича "слънчевият витамин" заради това, че човешкото тяло произвежда повече от него, когато кожата е изложена на слънчева светлина.

"Излагането на слънце може да намали смъртността от COVID-19 независимо от витамин D", изтъква екипът.

Други скорошни открития придават тежест на теорията, че времето, прекарано на открито, намалява вероятността от заболяване от COVID-19.

Ирландските здравни власти заявиха в понеделник, че само 0,1 на сто от всички случаи на коронавирус в страната могат да бъдат свързани с активност на открито, голяма част от която обаче е забранена в рамките на настоящата трета пандемия.