Земетресение с магнитуд 5,7 удари близо до столицата на Нова Зеландия Уелингтън в сряда, съобщи Геоложката служба на САЩ (USGS), докато нацията се бори със свлачища и наводнения след преминалия циклон "Габриел", предава Associated Press.

Националният център за управление на извънредните ситуации на Нова Зеландия написа в "Туитър", че трусът е "широко усетен на Северния остров". Засега няма информация за щети или пострадали и не е обявено предупреждение за цунами.

Земетресението е станало на дълбочина 74 километра под пролива Кук, който разделя Северния и Южния остров, съобщи USGS.

Уелингтън е в южния край на по-гъсто населения Северен остров, който бе тежко засегнат от циклона "Габриел" тази седмица, отнел живота на четирима души и е най-разрушителното метеорологично събитие в южната част на Тихия океан от десетилетия.

Докато "Габриел" се отдалечава от Нова Зеландия, несвързана с него метеорологична система се очаква да донесе нова порция проливни дъждове през следващите дни, което ще увеличи рисковете от нови свлачища и наводнения.

Страната, населена с 5 милиона души се намира на "Огнения пръстен", дъга от сеизмични разломи около Тихия океан, където земетресенията са често явление.

Земетресение в Крайстчърч на Южния остров през 2011 г. отне живота на 185 души и разруши хиляди домове и сгради.

Нова Зеландия обяви национално извънредно положение

Нова Зеландия обяви национално извънредно положение

Страната страда от наводнения, свлачища и щети на пътища и инфраструктура