Нова Зеландия обяви национално извънредно положение за трети път в историята си, докато циклонът Габриел продължава да вилнее, съобщи "Ройтерс". По-рано мерките бяха наложени за някои райони. 

"Това беше голяма нощ за новозеландците в цялата страна, но особено в горния Северен остров - много семейства са разселени, много жилища са без ток, регистрирани са големи щети, нанесени в цялата страна", заяви премиерът Крис Хипкинс.

Габриел е на 100 км източно от Окланд, близо до източното крайбрежие на Северния остров на страната и се очаква да се движи на изток-югоизток.

Кийрън МакАнулти, министър на управлението на извънредните ситуации, каза, че въпреки че Нова Зеландия сега е в най-лошия период от бурята, се очакват повече дъждове и силни ветрове. Страната страда от наводнения, свлачища и щети на пътища и инфраструктура, каза той.

Лошото време ще обхване горната част на Южния остров, докато циклонът се придвижва, каза синоптикът.

Циклонът Габриел удари Нова Зеландия

Циклонът Габриел удари Нова Зеландия

Засегнати са северните части на страната, на места е прекъснато електрозахранването

Властите евакуираха плажните селища и все още молят хората да напуснат домовете си, тъй като реките продължават да набъбват и приливът се покачва. Пътищата са затворени, мобилните телефонни услуги не работят и някои градове са откъснати.

Хипкинс каза, че е твърде рано да се каже колко хора са били разселени или ранени. Няма потвърдени смъртни случаи.

Местните медии публикуваха снимки и видеоклипове на бедстващи хора.

Това се случва седмици след като Оукланд и околните райони бяха засегнати от рекордни валежи, които предизвикаха наводнения и убиха четирима души.

Нова Зеландия се подготвя за нови валежи и наводнения

Нова Зеландия се подготвя за нови валежи и наводнения

Най-малко 4 са жертвите на бедствието

Нова Зеландия обяви национално извънредно положение след земетресение през 2011 г. и когато пандемията от Covid-19 удари през 2020 г.