Опустошеният от наводненията Оукланд се подготвя за нови проливни дъждове през следващите дни. За това предупредиха в понеделник властите в най-големия град на Нова Зеландия, съобщи "Ройтерс".

Според застрахователите, това вероятно ще бъде най-скъпото метеорологично събитие в страната.

Припомняме, че четирима души загубиха живота си при внезапни наводнения и свлачища, които връхлетяха Окланд през последните три дни сред рекордни проливни дъждове.

Извънредното положение остава в сила в Окланд и на юг в региона Уайтомо. Все още има закъснения и отмяна на полети до и от летище Окланд, докато плажовете около града с население от 1,6 милиона са затворени.

Трима загинаха в наводнения в Нова Зеландия

Трима загинаха в наводнения в Нова Зеландия

Властите провеждат спасителна операция

"Много големи щети са регистрирани в Окланд, каза премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс пред държавната телевизионна станция TVNZ в понеделник. Очевидно има редица жилища, повредени от наводнения, но също така и обширни земни движения."

В момента около 350 души се нуждаят от спешно настаняване, добави той.

Metservice прогнозира нови проливни дъждове, които ще ударят и без това подгизналия град късно във вторник.

"Предстои ни още по-неблагоприятно време и трябва да се подготвим за това", каза на медийна конференция дежурният контролер от управлението на извънредни ситуации в Оукланд Рейчъл Келехър.

Службите за пожарна и спешна помощ получиха 30 повиквания през нощта в понеделник, включително реагиране на свлачище, когато навес за кола се свлече надолу по хълм.

Общината е определила 40 къщи като необитаеми и е попречила на хората да влизат в тях.

Още 151 имота бяха счетени за изложени на риск, като достъпът до определени зони беше ограничен за кратки периоди.

В северната част на Северния остров на Нова Зеландия вали повече дъжд от нормалното поради метеорологичното събитие Ла Нина.

Националният институт за водни и атмосферни изследвания каза, че Окланд вече е регистрирал повече от осем пъти средните си валежи през януари и 40 процента от средногодишните си валежи.