Около 58 000 домове останаха без електричество, след като циклонът Габриел връхлетя северната част на Нова Зеландия. Властите издадоха предупреждения за силни дъждове и ветрове, а стотици полети бяха отменени. В някои райони е обявено извънредно положение, съобщава БиБиСи.

Това се случва седмици след като Оукланд и околните райони бяха засегнати от рекордни валежи, които предизвикаха наводнения и убиха четирима души.

Министърът за управление на извънредните ситуации Киърън МакАнулти каза на брифинг за медиите, че правителството обмисля обявяването на национално извънредно положение едва за трети път в историята на страната.

МакАнулти добави, че понеделник ще бъде "критичен ден" поради много опасната комбинация от силни ветрове и проливен дъжд. Ветрове със скорост до 140 км/ч удариха района на Нортланд, докато Оукланд Харбър Бридж беше разтърсен от пориви от 110 км/ч.

По думите му може да отнеме дни за възстановяването на електрозахранването в засегнатите райони, тъй като не е безопасно да се работи при такива метеорологични условия.

Вече е обявено извънредно положение в пет северни региона, включително Оукланд. Това дава на местните власти по-голяма власт да реагират при опасни ситуации и им позволява да ограничават пътуванията и да предоставят помощ.

Въпреки че циклонът все още не е достигнал сушата, той вече събори дървета, повреди пътища и прекъсна електропроводи. Много училища и местни правителствени съоръжения в Оукланд и Северния остров са затворени. Властите помолиха хората да не пътуват, ако е възможно.

Циклонът е второто значимо метеорологично явление, което засегна Оукланд и Северния остров само за няколко седмици.