Спряха въздушния трафик на летище Айндховен, второто по големина в Нидерландия, заради IT проблеми в Министерството на отбраната, предаде "Ройтерс".

Летище Айндховен споделя съоръженията си с Министерството на отбраната като цивилен съвместен ползвател на военното летище Айндховен.

От летището уточниха, че полетите ще бъдат спрени поне по 17:00 часа днес, като поне 14 са били отменени. Освен това най-малко три полета бяха отклонени, за да излетят от германското летище Weeze, по-малко летище на около 90 километра от Айндховен. Един полет е бил отклонен към летище Шипхол в Амстердам, а друг към летище Брюксел в Белгия. Има и забавени полети.

Говорител на Министерството на отбраната каза, че всички услуги в Нидерландия, зависими от мрежа ведомството, може да бъдат засегнати. Той не каза обаче колко услуги разчитат на мрежата поради опасения за безопасността.

Нидерландските служби за спешна помощ също съобщиха за национално прекъсване, което наруши обичайната им алармена и комуникационна система, въпреки че националните номера за спешни повиквания все още работят.

Остана неясно какво е причинило смущението, но източници от Националния център за киберсигурност, който също беше засегнат, казаха на местната медия AD, че все още няма индикации за кибератака.

Глобален срив в компютърните мрежи парализира самолети, банки, лекари и медии

Глобален срив в компютърните мрежи парализира самолети, банки, лекари и медии

Вероятно проблемът се дължи на срив на софтуер на фирма за киберсигурност