Масивни снеговалежи предизвикаха хаос и еуфория в Иран. Столицата Техеран е сред най-тежко засегнатите райони, съобщават световните информационни агенции. 

Някои започнаха да се молят за дъжд. Вместо дъжд обаче жителите на страната бяха изненадани със сняг, пише The New York Times. 

Летищата "Imam Khomeini International" и "Mehrabad" са затворени заради обилния снеговалеж и слабата видимост. Летищата ще са затворени за неограничен период от време, докато атмосферните условия се подобрят, информира държавната телевизия.

От силния снеговалеж са засегнати над 20 провинции в западните и северните части на Иран. На места и в някои планински райони в страната снежната покривка е достигнала до 1.3 метра. 

В столицата Техеран са затворени много училища и офиси. Снеговалежът е засегнал 2/3 от населението на Иран, информира RT.

Населението на страната обаче приема обилния снеговалеж повече от добре. "Последната година се струпаха много лоши новини, а това е първото хубаво нещо, което ни се случва от много време насам и ние сме щастливи", разказва пред АФП гражданин, който е взел почивен ден, за да може да направи снежен човек с децата си. Скиорите в Иран също били във възторг от снега.

Най-тежко е положението за шофьорите. В страната има хиляди блокирани коли и пътища. Властите са обявили ситуацията за критична. 

Заради обилния снеговалеж на места в Техеран няма електрическо. 

По принцип в Техеран се наблюдават обилни снеговалежи. През последните години обаче сняг нямаше, а градът беше покрит с жълт смог през зимните месеци.