В Казахстан поради влошените метеорологични условия са затворени 127 участъка от пътища с национално и регионално значение, съобщиха за ТАСС от Министерството на извънредните ситуации на републиката.

"Във връзка с влошаването на метеорологичните условия като снеговалежи, лоша видимост, заледявания са затворени 127 пътни участъка, от които 49 са от национално и 78 от регионално значение", се казва в съобщението, публикувано на уебсайта на Министерството на извънредните ситуации.

За отстраняване на извънредни ситуации по пътищата е създаден републикански щаб, а подобни щабове действат и в регионите, отбелязват от министерството.

На затворените участъци от пътищата са подготвени 838 временни отоплителни точки, както и 87 единици оборудване.

"Във временни отоплителни станции са настанени 420 души, от които 69 са деца от Жамбилска област, Абайска област, Акмола, Костанай, Павлодар", уточняват властите.

По данни на Министерството на извънредните ситуации 600 автомобила са блокирани в пътните блокади.

Пътните служби работят по разчистването на пътното платно. В спасителните работи участват общо около 1000 души и почти 600 автомобила от различни служби.

От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че през деня спасителните отряди са спасили и евакуирали повече от 690 души от пътищата в Жамбилска, Туркестанска, Костанайска, Карагандинска и Абайска област.