Броят на новозаразените с коронавируса (COVID-19) в Европа е намалял през миналата седмица за първи път от повече от три месеца, но починалите в региона продължиха да нарастват, показват данните на Световната здравна организация (СЗО).

Като цяло почти 4 млн. заразени с новия коронавирус са регистрирани в целия свят през седмицата, свършила в неделя, а почти 60 000 души са починали от болестта през същия период, уточниха от СЗО, предаде "Франс прес".

Европа, която вчера отчете над 15 млн. заразени от началото на пандемията, остава най-силно засегнатият регион в света.

Миналата седмица тя представлява 46 процента от новозаразените по света и 49 процента от починалите, показват данните за пандемията на здравната агенция на ООН.

С регистрирани 1,84 млн. заразени броят им в Европа остава зашеметяващо висок, но СЗО отбелязва, че "през последната седмица, за първи път от повече от три месеца, регионът отбелязва спад от 10 процента при заразените в рамките на седмица".

В същото време обаче в Европа са регистрирани над 29 000 починали от COVID-19, което е 18 процента ръст в сравнение с предходната седмица.

Данните на СЗО показват, че Австрия отчита най-рязкото увеличение на новозаразените на Стария континент през миналата седмица, отбелязвайки 30 процента ръст в сравнение с предходната седмица.

Коронавирус блокада в Австрия - излиза се само за пазар

Коронавирус блокада в Австрия - излиза се само за пазар

Курц: Целият социален и обществен живот ще бъде сведен до минимум

Междувременно Америките, които са вторият най-силно засегнат регион, продължават да имат увеличение на заразените и починалите от новия коронавирус.

Броят на заразените в региона е нараснал с над 40 процента, с регистрирани над 1,45 млн. новозаразени, а починалите са се увеличили с 11 процента, с над 19 100 нови смъртни случаи през седемдневния период.

Повече от един милион от новозаразените са регистрирани в САЩ, които отчитат над 11 млн заразени от началото на пандемията.

Единственият регион, който отчете спад в броя на новозаразените и починалите миналата седмица, е Югоизточна Азия.

В световен мащаб над 1,3 млн. души са починали от COVID-19 и над 55 млн. са били заразени с вируса, откакто той се появи в Китай в края на миналата година.

Рекордни 10 502 починали от COVID-19 за ден в света

Рекордни 10 502 починали от COVID-19 за ден в света

Общият брой на починалите от началото на пандемията достигна 1 343 379 души