Много оцелели от най-мощното земетресение в Мароко от повече от век остават в импровизирани убежища във вторник след четвърта нощ навън, като спасителите все още не са достигнали до отдалечени планински села, които претърпяха едни от най-големите опустошения, предава Ройтерс.

Броят на загиналите от земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което удари Високите Атласки планини късно в петък, възлиза на 2862, като 2562 са ранени, но тези числа изглежда вероятно ще се повишат.

Спасители от Испания, Великобритания и Катар помагат на мароканските си колеги, докато Италия, Белгия, Франция и Германия казаха, че предложенията им за помощ все още не са одобрени.

Надеждите за намиране на оцелели под развалините избледняват, не на последно място защото много от традиционните къщи от глинени тухли, които са често срещани в планинските села и са сринати напълно, без да оставят въздушни джобове.

Тъй като най-тежко засегнатият район се намира в пресечен, изолиран терен, картината във вторник беше неравномерна, като някои организирани палаткови лагери бяха създадени и доставките бяха транспортирани по въздух, докато на други места изобщо не беше пристигнала помощ поради блокирани пътища от скали и пръст.

Епицентърът на земетресението е бил на около 72 км югозападно от Маракеш, където са повредени някои исторически сгради в стария град, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Земетресението причини големи щети и на исторически значимата джамия Тинмел от 12-ти век.

По-модерните части на Маракеш до голяма степен останаха невредими, включително място близо до летището, предназначено за срещи на МВФ и Световната банка, които трябва да се проведат следващия месец.

Мароко прие предложения за помощ от Испания и Великобритания, които изпратиха специалисти по търсене и спасяване с кучета, както и от Обединените арабски емирства и Катар. Алжир съобщи, че е предоставил три самолета за транспортиране на спасителен персонал и помощ.

Държавната телевизия каза, че мароканското правителство може да приеме предложения за помощ от други страни по-късно.

Италия и Белгия се присъединиха към Франция и Германия, като казаха, че Мароко не е приело предложенията им да изпратят помощ.

Германия заяви, че не смята решението за политическо, но италианският външен министър Антонио Таяни каза пред радиостанция Rtl, че Мароко е избрало да получава помощ само от страни, с които има близки отношения.

Близо 2700 са вече жертвите на земетресението в Мароко

Близо 2700 са вече жертвите на земетресението в Мароко

Броят на ранените нарасна до над 2500 души