Ефектите от климатичните промени върху производството на храна могат да доведат до допълнителни 500 хиляди смъртни случая до 2050 година в сравнение със свят без глобално затопляне. Това показва проучване на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, цитирано от „Франс прес”.

Ако настоящите нива на парникови газови се запазят, това ще доведе до увеличаване на недостига на храна с около 1/3 преди средата на века, отбелязва се в изследването.

През 2015 година 800 милиона души по света са недохранени, което означава, че те не могат да си набавят минимума калории за деня.

С увеличаването на световното население от 7 до 9 милиарда до 2050 година производството на храна ще трябва да се разшири много по-бързо, за да може всички хора на планетата да имат достъп до достатъчно храна.

Но глобалното затопляне – на път е температурата да се увеличи до 3 градуса по Целзий в сравнение с нивата преди Индустриалната революция, заплашва да затрудни или да направи невъзможен достъпът до продоволствие, алармират експерти.

Ефектите от климатичните промени се очаква да намалят качеството на реколтата, което може да доведе до по-висока цена на хранителните продукти и да се намали консумацията, според изследването, публикувано в здравния журнал The Lancet.

Голяма част от смъртните случаи се прогнозира да бъдат в Китай и Индия.

Дори ако държавите успеят да задържат покачването на глобалната температура до 2 градуса по Целзий, предполага се, че ще има допълнителни 150 хиляди смъртни случая заради промените в хранителните навици и приемането на калории.

В изследването са използвани селскостопански икономически модели с различни прогнози за парниковите емисии и оценка на влиянието върху световното производство на храна, търговията и потреблението през 2050 г.