200 души се водят безследно изчезнали, след като свлачище удари колумбийския град Меделин, съобщиха световните медии. Спасители със специално обучени кучета са на мястото на бедствието и до този момент са спасени седем човека. Открит е един загинал.

Свлачището в неделя вечерта порази бедняшкия квартал „Ла Габриела" в Бело, северно от Меделин. Според кореспондента  на БиБиСи, местните хора първоначално изравяли оцелели с голи ръце. По-късно през нощта в района са дошли спасителни екипи със специално оборудване и прожектори.

Първоначалната информация беше за 50 изчезнали и 50 отнесени от земната маса къщи. Според служители на Червения кръст, изчезналите са около 200 и на този етап е най-важно бързо да бъдат премахнати отломките, под които може да има оцелели.

Сред разрушените къщи са десет триетажни постройки, в които вероятно е имало по 15-20 човека.

Повечето големи реки в Колумбия са прелели и хиляди хора се наложи да напуснат домовете си. Аварийните служби нямат нужните сили, за да се справят с бедствието.

Президентът Хуан Мануел Сантос заяви, че сполетялата страната трагедия е безпрецедентна. Той посети един от регионите, тежко пострадали от валежите. По думите му природните бедствия ще засегнат общо над 2 млн. души. Сантос отбеляза, че възстановяването на Колумбия ще бъде изключително скъпо и заяви, че ще обяви бедствено положение в цялата страна, ако дъждовете не спрат.

Съседна Венецуела също е силно засегната от наводненията. 70 000 души останаха без подслон в страната. Президентът Уго Чавес заяви, че пострадалите ще получат земя, която държавата ще конфискува от частни собственици.

Свлачищата са чест проблем за колумбийската част на Андите, като последното беше причинено от най-тежките дъждове за последните 40 години. По данни на Червения кръст 176 човека са загинали в страната през тази година в резултат на пороите. Хиляди са останали без дом.

Дъждовният сезон между май и ноември засяга Мексико, Централна Америка и северната част на Южна Америка, но тази година е особено мощен заради климатичния феномен „Ла Нина", който води до по-ниска температура на водата по тихоокеанските брегове.