Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.

Той отбеляза, че фокусът остава върху центъра на Виена, където беше нападението.

Австрийският вътрешен министър: Стрелбата във Виена е терористична атака

Австрийският вътрешен министър: Стрелбата във Виена е терористична атака

Позиция на властите

Зерес добави, че властите призовават жителите на Виена и други градове в страната да не излизат излишно.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия Ян Хамачек заяви, че контролът на границата с Австрия е засилен.

Вечерта на 2 ноември в центъра на Виена беше обект на терористично нападение. В резултат най-малко 15 души бяха ранени, трима бяха убити. Австрийският канцлер Себастиан Курц нарече инцидента терористична атака.

Кървава атака срещу синагога във Виена
Обновена

Кървава атака срещу синагога във Виена

Полицията е отцепила района

Полицията съобщи, че няколко терориста с автоматично оръжие нападнаха шест цели във Виена. Според съобщения в медиите синагога е била обект на нападение.

Един терорист беше неутрализиран, поне още един е в бягство. Австрийските въоръжени сили поеха защитата на столичните съоръжения. На 3 ноември учениците във Виена са освободени от училище.

Най-малко двама души са убити - един нападател и един минувач. Съобщава се и за 15 ранени, приети в местни болници, от които 7 в сериозно състояние.

Въоръжени с автоматично оръжие мъже са открили стрелба около 19 ч. по Гринуич в центъра на Виена, като се е стреляло на шест различни места.