Над 160 станаха жертвите на студовете, обхванали Европа.

Заради рекордно ниските температури в много страни на Стария континент са загинали най-малко 164 души, съобщи АФП. Само в Украйна и Полша, където температурите паднаха до под минус 30 градуса по Целзий, жертвите са общо 92-ма души, отбелязва БиБиСи.

Изключително студено е и в Италия, където метеоролозите отчетоха рекордно ниски температури за последните 27 години. Заради авария беше блокиран пътнически влак в Апенините и пътниците се наложи да престоят в него повече от седем часа.

Ледената вълна обхвана и Франция, където в близо половината департаменти са в сила извънредни мерки. Там е въведен и оранжев код за студ и сняг. Заради минусовите температури французите подобриха рекорда си от 15 декември 2010 г. за консумация на електричество. По данни на RTE изполваната в страната електроенергия се равнява на 96 710 мегавата. Очаква се рекордно студеното време да отмине следващия понеделник.

Студът се настани и в Сърбия, особено в югозападната част на страната. Снеговалежът почти не е спирал от  7 януари. На места снежната покривка достигна два метра. В плен на лошото време са 14 общини. В някои райони, където положението е особено усложнено, хеликоптери доставят провизии и медицински доставки на блокираните от снега.