Кметовете на много от водещите градове в света предупредиха, че след кризата с новия коронавирус (COVID-19) не можем да се върнем към "нормалния си ритъм", ако човечеството иска да избегне катастрофален срив на климата, пише "Гардиън".

Кметовете, представляващи повече от 750 млн. души, публикуваха "декларация за принципите", с която се ангажират да поставят по-голямото равенство и устойчивостта на климата в основата на своите планове за възстановяване.

Зелените стимули могат да възстановят световната икономика и климата

Зелените стимули могат да възстановят световната икономика и климата

Включително дават по-висока възвръщаемост на държавните разходи

Бил де Блазио, кметът на Ню Йорк и един от подписалите декларацията, заяви: "Половинчатите мерки, които поддържат статуквото, няма да променят положението или да ни предпазят от следващата криза."

Той настоява, че "имаме нужда от нов курс за тези времена - мащабна трансформация, която възстановява живота, подкрепя равенството и предотвратява следващата икономическа, здравна или климатична криза."

Много градове вече обявиха мерки за подпомагане на устойчиво възстановяване с ниски въглеродни емисии - от стотици километри нови велосипедни алеи в Милано и Мексико Сити до разширяване на тротоари и пешеходни квартали в Ню Йорк и Сиатъл.

В Лондон кметът Садик Хан вчера обяви плановете си да осигури повече място на велосипедистите и пешеходците в цялата столица в опит да насърчи "зелено и устойчиво пътуване" и да предотврати скок в използването на автомобили и замърсяването след блокадата.

Това стана, след като моделиране на общинската лондонска агенция "Транспорт за Лондон" разкри, че може да има 10-кратно увеличение на колоезденето и до пет пъти повече от ходене пеш в сравнение с нивата преди епидемията от новия коронавирус, ако хората се върнат на работа, но избягват обществения транспорт.

Хан, който е заместник-председател на групата C40 (Cities Climate Leadership Group е група от 96 града по света, която представлява една дванадесета част от световното население и една четвърт от световната икономика), заяви, че е решен да "изгради по-добро бъдеще" след пандемията.

"COVID-19 разкри неравенството в нашето общество и дълбоките недостатъци в нашата икономика, които разоряват хората от бедните общности повече от всеки друг", настоя кметът на Лондон и допълни: "Трябва да излезем от това, възприемайки нова нормалност и с обновен стремеж за справяне с критичното положение с климата."

1 млрд. души ще живеят в непоносима жега до 50 години

1 млрд. души ще живеят в непоносима жега до 50 години

Учените са "смаяни" и "разбити" от констатациите

В Голям Манчестър ръководителите на общинските съвети разкриха планове за предоставяне на повече място за хората, които се разхождат и карат велосипеди в района. С финансиране в размер на 5 млн. паунда местните власти планират редица мерки - от разширяване на тротоарите до създаване на еднопосочни улици, премахване на транзитния трафик от жилищните квартали и изграждане на още велосипедни алеи.

Миналата седмица кметове от градове в Европа, САЩ и Африка проведоха разговори като част от новосформираната икономическа работна група C40. Те се договориха да координират усилията си за очертаване на планове за подпомагане на устойчиво нисковъглеродно възстановяване от кризата.

Марк Уотс, изпълнителен директор на C40, отбеляза, че кметовете имат много власт да защитят своите граждани и да определят посоката на възстановяване. "Сега има адски голямо сътрудничество между много влиятелни политици, които смятат, че зеленото икономическо възстановяване е абсолютно необходимо", изтъкна Уотс.

"Говорим за колективно създаване на фондове, в които всички те влагат пари, които след това да подкрепят електрическите превозни средства, да подкрепят изграждането на велосипедни алеи, да подкрепят модернизирането на сгради... Градовете от групата C40, използващи стотиците милиони долари в пенсионните си фондове за това, да получат много добра дългосрочна възвръщаемост", коментира още Марк Уотс.

Изложението на принципите досега е подписано от кметове, представляващи 33 световни града от Лос Анджелис до Лисабон, от Сао Пауло до Сеул, от Мелбърн до Мексико Сити.

В изявлението се предупреждава, че възстановяването от COVID-19 "не трябва да бъде връщане към "обичайния живот", защото това е свят, който върви към 3 градуса или повече затопляне".

Също така се подчертава, че незабавните действия в областта на климата ще "ускорят икономическото възстановяване и ще повишат социалната справедливост чрез използването на нови технологии и създаването на нови индустрии и нови работни места".

От своя страна Майкъл Блумбърг, председател на управителния съвет на C40 и бивш кмет на Ню Йорк, посочва: "Тази работна група е ангажирана да помогне на градските лидери, докато работят върху икономическото възстановяване по начини, които ни водят напред в бъдещето, а не назад в миналото. Принципите, които очертахме, ще ръководят нашите усилия да развием нова нормалност - по-зелена, по-здравословна и по-просперираща за всички."