Трима души са приети в болници в Прага със съмнение за свински грип, съобщават чешките агенции.

В една от болниците е приет млад мъж, който наскоро се в върнал от Мексико и показва симптомите на свински грип. Резултатите от изследванията му ще бъдат ясни утре.

Другите двама нямат симптомите на смъртоносния вирус, но са оставени под наблюдение, поради това, че скоро са се върнали от Мексико.

10 са вече потвърдените случаи на мексиканския грип в Нова Зеландия. 9-те студенти и техният учител са изолирани и се лекуват с Тамифлу.

Евгений Желев:
В България няма възможност да се идентифицира свинския грипен вирус.
                           Още...

Междувременно втори случай е потвърден и в Испания. Два са потвърдените случаи на свински грип във Великобритания.

Освен в Чехия съмнения за свински грип има и при пациенти в Полша, Дания, Швеция, Гърция, Германия, Италия, Ирландия, Австрия и Холандия.

Първият случай на свински грип е потвърден в Израел, съобщи ДПА. Тестовете са установили наличието на вируса у 26-годишен мъж, който наскоро се е върнал от Мексико.

Друг мъж също е под наблюдение в болница със симптомите на смъртоносния вирус, но наличието му за момента не е повърдено.

Здравното министерство на Израел е повишило степента на опасност за здравето до 4 степен при скала от 1 до 6.

Според Световната здравна организация ограниченията в пътуванията няма да спрат разпространението на свински грип.

Относно решението на някои страни да забранят вноса на свинско от Мексико и някои американски щати от СЗО са категорични, че няма нужда от такива ходове, защото вирусът се предава от човек на човек.

Няма опасност от яденето на свинско. Ако свинското е сготвено в него са убити всички възможни вируси.