Ръководителят за извънредните ситуации в Световната здравна организация (СЗО) обяви, че нейните "най-добри оценки" показват, че приблизително един от десет души по света може да са били заразени с коронавируса (COVID-19), съобщава "Асошиейтед прес".

Коронавирус: Над 35 млн. заразени по света, САЩ с близо 210 000 починали

Коронавирус: Над 35 млн. заразени по света, САЩ с близо 210 000 починали

В страната са потвърдени 50 044 заразени само в неделя

Д-р Майкъл Райън, говорейки по време на заседание на 34-членния изпълнителен съвет на СЗО, фокусирано върху COVID-19, каза, че данните варират между страните, градовете и селските райони, както и между различни групи, но в крайна сметка това означава "огромното мнозинство в света остава в риск".

Оценката, която би означавала повече от 760 млн. души въз основа на настоящото световно население от около 7,6 млрд. души, далеч надхвърля броя на официално регистрираните заразени както от СЗО, така и от университета "Джонс Хопкинс", които са повече от 35 млн. души по целия свят, като 24,5 млн. души от тях са се възстановили, а повече от 1 млн. души починаха.

По думите на Майкъл Райън заразените и починалите нарастват в части от Югоизточна Азия, Европа и Източното Средиземноморие.

Експерти отдавна твърдят, че броят на регистрираните заразени силно подценява истинското положение на нещата.

СЗО се съмнява в сезонността на COVID-19

СЗО се съмнява в сезонността на COVID-19

Новата коронавирусна инфекция циркулира във всички региони и във всеки климат

Сега навлизаме в труден период. Болестта продължава да се разпространява, предупреди представителят на СЗО.

СЗО е редставила списък с експерти, които да участват в международна мисия в Китай за разследване на произхода на коронавируса, за разглеждане от китайските власти.