Първият за годината тайфун в Китай донесе бури и дъжд на южните му брегове в събота, информира агенция Ройтерс. Синоптиците предупредиха за рекордни валежи и висок риск от бедствия в провинции, включително Гуандун, най-населената в страната.

Тайфунът Чаба, тайландското име на цветето хибискус, се движеше на северозапад с 15 до 20 километра в час, след като окото на бурята достигна сушата в град Маоминг в Гуангдонг в събота следобед, съобщи Националният метеорологичен център в изявление.

Чаба, макар и със среден интензитет, който се очаква да загуби сила с течение на времето, вероятно ще доведе до изключително силни дъждове и може да счупи рекорда за кумулативни валежи, тъй като изтегля пояса на мусонните дъждове в региона във вътрешността, каза Гао Шуанджу, главен синоптик на центъра.

"Обилните мусонни водни пари ще доведат до интензивни дъждове и огромни кумулативни валежи от екстремен характер", каза Гао, прогнозирайки до 600 mm кумулативни валежи в някои райони.

Изложени на риск са западната част на Гуангдонг, където обикновено се задържат китайските тайфуни, източната част на автономния регион Гуанси и островната провинция Хайнан.

Хайнан повиши своята реакция при извънредни ситуации до ниво II, второто най-високо, в събота. Той спря железопътните услуги на острова и отмени повече от 400 полета до и от градовете Хайкоу и Саня.

В Макао един човек е ранен поради вятъра и дъжда при връхлитането на Чаба, съобщиха държавните телевизии.

Във водите край Хонконг, който е на 270 километра североизточно от Маоминг, повече от две дузини екипаж на инженерен кораб с 30 души на борда са изчезнали, след като се е разбил на две във водите, докато Чаба е минавал, съобщиха властите.

През последните седмици исторически валежи и наводнения в Южен Китай унищожиха имущество, парализираха трафика и нарушиха ежедневния живот на милиони в един от най-населените и икономически ключови региони на страната.

Екстремните метеорологични условия, включително необичайно силни наводнения, се очаква да продължат в Китай до август, прогнозираха синоптиците тази седмица, като отчасти се обвинява изменението на климата.