Тропическата буря Талим прерасна в тайфун по-рано в понеделник, като се очаква да бъде първият, достигнал Китай тази година, предава "Ройтерс". Властите издадоха предупреждения за наводнения, отмениха полети и наредиха на хората да останат вкъщи.

Китайската метеорологична администрация съобщи, че се очаква тайфунът да се увеличи по интензитет, за да стане "тежък" до момента, в който достигне сушата през нощта по южното крайбрежие между Гуангдонг и Хайнан.

Очаква се "яростни" вълни от 6 до 9 м да атакуват северните части на Южнокитайско море до вторник, предупреждават държавните медии.

Пазарите в Хонконг спряха работа заради предупрежденията за аварии. Корабите са наредени да се върнат в пристанището, а фериботните услуги между Хайнан и Гуангдонг са спрени. Отмениха се полети от няколко летища, включително и от столицата на Хайнан Хайкоу.

Властите в Хайкоу на Хайнан наредиха спирането на учебните занятия, работата, полетите и парковете. Приютите за спешни случаи са отворени за обществеността. В провинция Фуджиан и провинция Дзянсу се очаква продължаване на силните дъждове и гръмотевичните бури.

Тайфунът Талим е причинил наводнения и затруднения за транспорта. Социалните медии разпространиха видеоклипове, в които пътници в Дзянсу газещи през вода, достигаща до коленете.

Талим е първият тайфун, който достига Китай тази година, като властите са взели мерки за готовност и предупреждават за възможни последствия от бурята.

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Нов рекорд в страната, където само преди шест месеца температурите паднаха до -50°C