Итар-тасс
Двама души са загинали при атентат във ВЕЦ на руската република Кабардино-Балкария, съобщава ИТАР-ТАСС.  Двама са ранените.

Около 4,20 часа московско време на територията на централата са проникнали неизвестни лица.

Те убили двамата охранители и ранили началник смяната и неговия помощник. Двамата пострадали са откарани в болница. Малко по-късно се съобщава и за трети ранен служител.

Нападателите са проникнали в машинната зала. Един час по-късно е избухнала първата експлозия.

Общо четири експлозии са избухнали в Баксанската ВЕЦ до момента. Пето взривно устройство е било обезвредено от сапьори.

Терористичен акт е основната версия.

Националният антитерористичен център (НАЦ) съобщи, че кръгът на заподозренитеза атентата е определен. По предположение на НАЦ броят на терористите е четири, а не двама, както се съобщаваше в началото. След залагане на взривните устройства терористите са избягали.

Центърът е докладвал на президента Дмитрий Медведев за работата до момента, както и за предприетите мерки.
Охраната на всички ВЕЦ-ове в южната част на Русия е усилена, като е въведен специален режим на охрана.

Според изявление на "РусХидро" при най-сериозния взрив е пострадала само машинната зала, а хидротехническите съоръжение не са засегнати. Компанията също заявява, че е предприела всички мерки за сигурността на обектите си.

Първият коментар на източници от службите за нападението от тази нощ е, че това е добре подготвен терористичен акт.

Според непотвърдена официално информация преди самото нападение неизвестни лица се обстрелвали сградата на местното милиционерско управление за отклоняване на вниманието.

Припомняме, на 17 август миналата година авария в Саяно-Шушенската водноелектрическа централа предизвика сериозни щети, за които руските власти предвидиха поне 4-ри години, за да бъдат възстановени, и стойност от 10 милиарда рубли 
Освен това най-голямата до този момент авария в руска ВЕЦ отне живота и на 75 души - всичките работници в централата.

Официално комисият, разследваща инцидента, обяви, че не се касае за терористичен акт, а за мащабна авария. Въпреки това точно обяснение за инцидента и до този момент няма и в руската общественост остава подозрението за терористичен акт.

Освен това няколко дни след аварията бе разпространено изявление на чеченска групировка, в което се посочва, че аварията в Саяно-Шушенсака електроцентрала е атентат.
Бунтовниците поеха отговорност за нападението и обявяват своята нова стратегия на борба срещу Русия - икономическа война.

В изявлението се предупреждава, че ще бъдат организирани много нападения срещу промишлени обекти, които ще целят не толкова човешки жертви, колкото удари срещу икономиката.