При верижна катастрофа с участието на повече от 40 автомобила в Унгария са ранени десетки хора.

Полицията съобщи, че сблъсъкът, в който са участвали пет тира с ремаркета и 37 други превозни средства, е станал на магистрала М1 на около 27 км. западно от столицата Будапеща, съобщи АП.

В резултат на сблъсъка 19 превозни средства са се запалили и са пострадали 36 души, от които един е с опасност за живота, а 13 са тежко ранени, съобщиха от полицията.

Националната дирекция за защита при бедствия на Унгария съобщи, че пожарите в превозните средства са потушени, а на мястото на инцидента са пристигнали четири спасителни хеликоптера, както и пожарни и спасителни екипи от множество близки градове, за да окажат помощ на ранените.

Властите блокираха движението в двете посоки на магистрала М1, тъй като операциите по отстраняване на последиците и разчистване продължиха до вечерта.

Според унгарската телевизия М1 говорителят на Националната служба за бърза помощ Пал Дьорфи е отказал да посочи евентуална причина за инцидента.

Операторът на унгарските магистрали, Унгарската концесионна компания за развитие на инфраструктурата, написа в публикация във Facebook, че локална прашна буря може да е причинила внезапно намаляване на видимостта.