Най-малко 40 души загинаха при експлозия във въглищна мина в град Амасра, провинция Бартин, съобщава "Ройтерс".

Анадолската агенция уточни, че 11 от ранените се лекуват в няколко болници.

Турският министър на природните ресурси и енергетиката Фатих Донмез заяви, че според предварителната версия аварията е причинена от експлозия на газ. По това време в мината е имало 110 души, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

По данни на турската Агенция за управление на извънредни ситуации и бедствия в Амасра са изпратени няколко спасителни екипа, включително и от съседни региони.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че отменя планираното си посещение в град Диарбекир и ще пътува до Амасра.

Първоначалните данни бяха за най-малко двама души са загинали, а други 20 ранени при експлозия във въглищна мина в северната турска провинция Бартин, уточни в. "Хюриет".

Медията предупреждава, че броят наа загиналите и ранените може да се увеличи, защото по последни данни близо 50 миньори са блокирани на стотици метри под земята.

Петима души са затрупани на 350 метра под земята, а други 44 - на 300 метра в съоръжението в черноморския пристанищен град Амасра в провинция Бартин. ​Предполага се, че експлозията е причинена от трансформатор.