Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди месопреработвателните предприятия да останат отворени, за да защити доставките на храни в САЩ, въпреки опасенията от избухване на локални епидемии от коронавирус, като това предизвика остра реакция от страна на синдикатите, които настояха, че работниците в риск трябва да бъдат защитени повече, съобщава "Ройтерс".

С безпокойство относно недостига на храни и прекъсванията на веригата на доставки, Тръмп издаде указ, използвайки Закона за отбранителното производство от 1950 г., за да възложи на предприятията да продължат да функционират.

Най-големите световни месопреработвателни компании, включително Smithfield Foods, Cargill, JBS USA и Tyson, спряха операции в около 20 кланици и преработвателни предприятия в Северна Америка, тъй като работниците се разболяват, предизвиквайки глобални опасения от недостиг на месо.

Заповедта отчасти има цел да осигури на компаниите юридическа закрила с по-голяма защита за отговорността в случай, че служителите се заразят с вируса в резултат на необходимостта да отидат на работа.

Джон Х. Тайсън, председател на Tyson Foods, заяви по-рано, че веригата за доставки на храни се "разпада" и предупреди за евентуален недостиг на месо.

Преди да издаде указа, Тръмп каза пред репортери в Овалния кабинет, че подписването на заповедта "... ще реши всички проблеми с отговорността", като добави: "А ние винаги работим с фермерите. Има достатъчно предлагане."

В указа, публикуван вчера, се посочва, че затварянето на само един голям завод за преработка на говеждо месо може да доведе до 10 милиона по-малко индивидуални порции говеждо месо на ден.

"Такива затваряния застрашават продължаването на функционирането на националната верига за доставка на месо и птици, подкопавайки критична инфраструктура по време на националното извънредно положение", се казва в указа.

Високопоставен служител на администрацията отбеляза, че правителството на САЩ също така ще предостави насоки за намаляване на риска за работниците, които са особено уязвими към вируса, като насърчава по-възрастните работници и хората с други хронични здравословни проблеми да си останат вкъщи.

Синдикатите не бяха впечатлени от действията на Тръмп. Някои фермери казаха, че е твърде късно, защото свинете вече са били евтаназирани, вместо свинското месо да отиде на пазара.

"Въпреки че споделяме загрижеността относно предлагането на храни, този указ, който принуждава месопреработвателните предприятия да останат отворени, трябва да постави на първо място безопасността на месопреработващите работници в нашата страна", се казва в съобщение на Международния синдикат на обединените хранителни и търговски работници.

UFCW, най-големият синдикат за опаковане на месо в САЩ, поиска администрацията да принуди месните компании да осигурят "най-високото ниво на защитна екипировка" на работниците в кланиците и да осигурят ежедневно тестване за коронавирус.

Високопоставеният служител на администрацията, който е говорил с условието да остане анонимен, е изтъкнал, че ако не се предприемат действия, по-голямата част от преработвателните предприятия биха могли да бъдат затворени за определен период от време, намалявайки капацитета с повече от 80%.