Три нови случая на високо патогенния птичи грип са регистрирани в югозападната част на Франция. Най-големият селскостопански производител в Европейския съюз опитва да се пребори с първото огнище на заразата от осем години насам, съобщава „Ройтерс”.

Засиленият мониторинг след откриването на птичи грип на три места в район Дордон е довел до констатирането на друг случай в района сред патици, както и два случая в район Ланд. Засегнати са токачки и патици.

Случаите на птичи грип са принудили осем държави да ограничат вноса на френски птици и птичи продукти. Мярката е предприета и от Япония, която е най-големият експортен пазар на Франция за гъши дроб.

Земеделското министерство не дава подробности за щама на вируса, който е открит при последните случаи и не посочва броя на заразените животни.

Няма доказателства, че птичият грип може да се предава на хора чрез храната, но някои щамове са заразявали и има случаи на починали хора, които са били в директен контакт с болни животни, особено в Азия.

Първият случай на птичи грип в Дордон бе открит миналия месец. Първоначално той бе идентифициран като вида H5N1, който се предава на хора. Френските власти обаче казаха, че изглежда не е щамът H5N1, който е познат в Азия.