Наводнения, предизвикани от обилни и продължителни валежи, доведоха до смъртта на трима души в Южна Франция, съобщиха от вътрешното министерство на страната, цитирани от френските медии.

"През последните три дни особено тежки бури засегнаха южната част на Франция, причинявайки три смъртни случая и сериозни щети на териториите", уточниха от ведомството в изявление, без да дават подробности за жертвите.

Дъжд, който обикновено пада в период от един месец, е паднал само за няколко часа в сряда, което предизвика повишаване на водното равнище и наводнения, които хвърлиха части от Южна Франция в хаос.

Пороите накараха железопътната компания SNCF да спре движението на влакове между Тулуза и Монпелие, както и между Монпелие, Перпинян и Испания до 4 ноември.

Около 2000 спасители са били изпратени, за да извършват спасителни операции в засегнатите райони.

Правителството се готви да обяви извънредно положение, за да се ускори процеса по разчистване и да позволи да бъдат отпуснати спешно средства за засегнатия регион.

Министерството подчерта, че "всички трябва да останат бдителни" заради прогнозираните порои в източните райони на департамента Горна Корсика.