Спасителите евакуираха рано в понеделник около 1000 души, хванати в капан от морска вода с дълбочина 3,6 метра по западното крайбрежие на Мианмар, след като мощен циклон удари бедната азиатска страна, пострадаха стотици и бяха прекъснати много пътища. Съобщава се за шест смъртни случая, но истинското въздействие все още не е ясно в една от най-слабо развитите страни в Азия, предава Асошиейтед Прес.

В резултат на силните ветрове пострадаха повече от 700 души, а около 20 000 са потърсили убежище в по-здрави сгради в по високите части на град Ситуе, като манастири, пагоди и училища, според лидер на Младежката филантропическа асоциация Ракхайн в Ситуе. Той пожела анонимност поради страх от репресии от властите в управляваната от военните страна.

Морската вода нахлу в повече от десет ниско разположени района близо до брега, когато циклонът "Мока" достигна сушата в щата Ракхайн в неделя следобед. Жителите са избягали на покривите и на по-високите етажи, тъй като вятърът и бурята попречиха бързите спасителни действия.

"След 16 ч. вчера бурята малко отслабна, но водата не се оттегли. Повечето от тях седяха на покрива и на високите места на къщите си през цялата нощ. Вятърът духаше непрекъснато", каза събеседникът на агенцията.

Водата все още остана с височина от около 1,5 метра в наводнените райони по-късно в понеделник, но спасителните операции стартираха с подобряване на времето.

Шест смъртни случая бяха съобщени от медиите в Мианмар и от спасителните групи. Съобщава се за няколко ранени в съседна Бангладеш, която избегна директното въздействие на циклона.

"Мока" достигна сушата близо до град Ситуе с ветрове до 210 километра в час, съобщи метеорологичният департамент на Мианмар. До обяд в понеделник циклонът е отслабнал до тропическа депресия, според индийските метеоролози.

Службата за военна информация на Мианмар каза, че бурята е повредила къщи и електрически трансформатори в градовете Ситуе, Кяукпю и Гуа. В съобщението се казва, че са били откъснати покривите на сгради на Кокосовите острови, на около 425 километра югозападно от бившата столица Янгон (Рангун).

Доброволци по-рано казаха, че приютите в Ситуе нямат достатъчно храна, след като много хора са пристигнали там, търсейки помощ.

През май 2008 г. циклонът "Наргис" удари Мианмар и опустоши населените райони около делтата на река Иравади. Тогава загинаха най-малко 138 000 души и десетки хиляди домове и други сгради бяха отнесени.

Пореден циклон удари Мадагаскар

Пореден циклон удари Мадагаскар

Островът беше ударен от четири циклона за последния месец