В Гърция продължава борбата с последиците от циклона, който удари страната вчера. Най-много поражения се наблюдават на полуостров Халкидики, където много от районите остават под вода.

В Ситония също е обявено бедствено положение. По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици.

Според синоптиците циклонът се измества на изток и ще напусне територията на Гърция, съобщи БНР.

Ураганът принуди много туристи да преустановят почивката си. Хората, избрали да прекарат почивните си дни на къмпинг са най-засегнати. Туристите, отседнали в хотели, също напускат. Тези, които са избрали да останат в южната ни съседка, трябва да изчакат няколко дни докато морската вода отново стане приятна за плаж след проливните дъждове.

Пожарните екипи в страната продължават да вадят автомобили, потънали в кал. Като цяло щетите от пороя са големи, съобщават местните медии.

Гърция бедства след поройни дъждове и наводнения

Гърция бедства след поройни дъждове и наводнения

Най-малко един загинал

Припомняме, циклонът засегна почти цяла Гърция. Най-тежко беше положението в северните части на страната. В някои райони водата е отнесла и пътната настилка, което прави стабилизирането още по-трудно.

Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за пострадали български граждани при проливните дъждове на гръцкия полуостров Халкидики.

Генералното консулство на България в Солун следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Към момента към мисията ни за съдействие са се обърнали двама наши сънародници, понесли материални щети и загубили документи вследствие на наводненията. Служители на консулството ще посетят засегнатите райони, за да окажат съдействие на засегнати български граждани на място.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на генералното консулство в Солун. Наши сънародници, които са понесли материални щети и/или са загубили документи за самоличност вследствие на проливните дъждове, също могат да се обърнат за съдействие към генералното ни консулство на следните телефони:

  • 0030 2310 829 210 ;
  • 0030 2310 869 510 ;
  • 0030 2310 869 520 .