Учените в САЩ изразиха оптимизъм относно овладяването на вируса А/H1N1, по-познат като „свински грип".

Според тях той не показва голяма устойчивост и се повлиява добре от вече известните срещу него лекарства. Също така, според Нанси Кокс от Центъра по контрол и превенция  на заболяванията в САЩ засега при А/H1N1 не са открити отличителните белези като тези при вируса от 1918 г. познат като „испански".

Той доведе до пандемия, като отне живота на 40 милиона души по света.

Кокс уточни,  че най-вероятно в близката седмица, най-много 10 дни, учените ще имат много по-пълна представа за вируса на свинския грип и лечението му.

Също така според слециалистите, голям брой хора имат естествен имунитет срещу болестта, защото имат изградени антитела, които са се създали при сблъскването им с други форми на грип, които са много близки до т.нар. „свински".

Според Питър Палес, учен вирусолог, вирусът от Мексико „не се държи по много различен начин" от грипа, от който страдаме всяка зима. Няма причина да мислим, че той е толкова по-сериозна разновидност, изтъкна ученият.

Въпреки това властите в САЩ продължават с извънредните мерки срещу разпространението на вируса на „свинския грип".

Броят на затворените училища в страната достигна 400, съобщи АП. Така 245 000 деца от 18 щата временно ще спрат да посещават учебните заведения. Училищата ще бъдат затворени за десет дни. Междувременно големите авиокомпании в САЩ обявиха, че ще намалят значително полетите от и за Мексико, където бе и огнището на заразата.

Аз съм оптимист, че ще се съумеем да се справим с тази ситуация ефективно, коментира президентът Барак Обама. Той дори допълни, че се надява, че вирусът от Мексико няма да се окаже по-опасен от обикновения грип.

Обама обаче подчерта, че правителството работи така, че да бъде подготвено за най-лошото.  

По данни на Световната здравна организация броят на заразените с болестта надхвърли 650. Освен Мексико, откъдето и тръгна вирусът, заразата е регистрирана в Канада, Нова Зеландия, Китай, Израел и осем европейски нации.