Уникален прототип на изтребителя F-35 на Lockheed Martin, проектиран за късо излитане и вертикално кацане, се разби край летището в Албукърки, основното международно летище в Ню Мексико, съобщиха официални лица. Самолетът е бил на път от Форт Уърт, Тексас, към военновъздушната база Едуардс, Калифорния, когато е спрял за презареждане във военновъздушната база Къртланд, Ню Мексико, съобщиха CBS и ABC News.

Единственият човек на борда, пилотът, е бил в съзнание и е откаран в болницата на Университета на Ню Мексико със сериозни наранявания, според служители на летището и спасителната служба на Албукърки. По-късно състоянието на пилота е стабилизирано, съобщиха от базата на американските ВВС в Къртланд.

Двама цивилни са били прегледани на мястото на инцидента, но никой от тях не е транспортиран до болница, съобщиха служителите на противопожарната служба.

Според американски официални лица, разбилият се самолет е нов F-35. Пилот от Агенцията за управление на договорите за отбрана управлявал самолета по време на инцидента, когато той бил прехвърлян от фабрика на Lockheed Martin към мястото си на базиране.

Lockheed Martin заяви, че F-35B е бил на път от Форт Уърт, Тексас, до базата на ВВС Едуардс в Калифорния, когато се разбил след презареждане на гориво в базата на ВВС Къртланд в Ню Мексико.

"Пилотът е катапултирал успешно," заявиха от Lockheed Martin в изявление. "Безопасността е наш приоритет и ще следваме съответния протокол за разследване."

На мястото на инцидента е възникнал пожар, който е бил изгасен, добавиха официалните лица. Работата на международното летище в Албукърки е била временно спряна, но след това е възобновена.

"Полетните операции са възобновени, но проверете с Вашата авиокомпания информацията за Вашия полет," казаха служителите на летището.

"Благодарни сме за бързата реакция на спасителите," написа кметът на Албукърки Тим Келър в социалните медии. "Молим се за пилота."

Откриха отломките от разбилия се в Южна Каролина F-35

Откриха отломките от разбилия се в Южна Каролина F-35

Самолетът е паднал недалеч от военната база в Чарлстън