Ураганът Иън е достигнал категория 3 преди да достигне до сушата на Западна Куба рано сутринта във вторник.

Ветровете му достигнаха скорост от 120 мили в час, съобщи CNN, цитирайки Националният център за ураганите.

Вчера ураганът бе с дадена категория 2, постоянни ветрове от 110 мили в час, но приближавайки към Куба се разви до ураганна сила и категория на опасност от внезапни наводнения. Очаква се условията му да станат още по-застрашителни тази нощ.

Националният център за ураганите очаква ураганът да се движи на север-северозапад през острова, оставяйки опустошителни щети по пътя си,

След това ураганът се очаква се да достигне югоизточния Мексикански залив и да продължи да се движи към Флорида и през нощта на сряда срещу четвъртък да удари щата. Метеоролозите от Тампа предупреждават, че до 36 часа бедствието може да настъпи.

Как се подготвят във Флорида?

Заплашителното приближаване на урагана към Флорида предизвика подготовка в целия щат - властите обявиха затваряне на училища, отмяна на полети, а военните започнаха да преместват кораби и самолети. Губернаторът на Флорида Рон Де Сантис предупреди за възможно прекъсване на електрозахранването, недостиг на гориво, като каза на хората "да се подготвят сега".

По цялото западно крайбрежие на Флорида властите призовават жителите да се евакуират. "Това не е нещо, с което да се шегуваш. Ако можете да си тръгнете, просто си тръгнете сега", каза кметът на Тампа Джейн Кастор.

Вече са издадени заповеди за задължителна евакуация за части от 6 окръга и са отворени помещения спешни укрития. Националната гвардия на Флорида вече мобилизира 5000 войници от Флорида и 2000 допълнителни от други щати за реакция при бедствието.