Тропическата буря Трами уби най-малко 26 души и принуди повече от 160 000 да напуснат домовете си във Филипините, след като стигна до североизточното крайбрежие на архипелага, предава "Ройтерс".

Трами, известна на местно ниво като силната тропическа буря Кристин, изсипа проливни дъждове върху главния остров Лусон, предизвиквайки широко разпространени наводнения и свлачища.

С максимални постоянни ветрове от 95 км/ч бурята се придвижи на запад през планинския северен район Кордилера към Южнокитайско море, каза държавната метеорологична агенция в метеорологичния си бюлетин от 11 часа сутринта (6 часа българско време).

Повечето от смъртните случаи от бурята през последните няколко дни се дължат на удавяне и свлачища в централния регион Бикол, включително град Нага, където беше съобщено за 14 загинали в четвъртък, казаха официални лица.

Правителството нареди на предприятията и училищата по пътя на бурята да затворят в очакване на проливен дъжд и наводнения.

Над 163 000 души са се приютили в центрове за евакуация, съобщи службата за гражданска защита, повечето от които в Бикол, където жителите са напуснали домовете си, след като наводненията са достигнали покривите на бунгалата им.

Във Филипините обикновено се регистрират средно 20 тропически бури годишно, често водещи до проливни дъждове, силни ветрове и смъртоносни свлачища.

Бурята Трами взе най-малко 14 жертви на Филипините

Бурята Трами взе най-малко 14 жертви на Филипините

Очаква се въздействието на бурята да продължи и в четвъртък