Чилийският президент Себастиан Пинера обяви, че страната ще предложи бустер-инжекции на всички граждани, ваксинирани с ваксината на Sinovac, предаде АП.

"Решихме да започнем подсилване на ваксинацията за тези, които вече са получили и двете дози от ваксината Sinovac", каза Пинера, потвърждавайки, че кампанията за ваксиниране трябва да започне на 11 август за хора над 55 години.

Третата доза ще е ваксината на AstraZeneca.

В Чили досега са ваксинирани над 60% от населението си, използвайки най-вече китайската ваксина Sinovac.

В началото на пандемията обаче Чили не се справяше така успешно. През пролетта на 2020 година чилийското правителство дълго се колеба преди да наложи карантина. Резултатът: вирусът се разпространи много бързо, тъй като много чилийци продължиха да използват обществения транспорт седмици наред, за да ходят на работа, припомня "Дойче веле".

По отношение на ваксинациите обаче правителството много рано разбра колко важна е информационната кампания. Тя беше организирана бързо и много професионално. Освен това навреме бяха поръчани големи количества ваксини от различни производители. В момента страната разполага с ваксини на BioNTech/Pfizer и китайската Sinovac.