Индонезийски водолаз спасител е загинал при операцията за издирване на самолета, който се разби по-рано тази седмица близо до индонезийската столица Джакарта, при което загинаха всички 189 души на борда. Това обявиха от Агенцията за издирване и спасяване (Басарнас), цитирани от "Ройтерс".

48-годишният Сиахрул Анто е загинал, докато се е гмуркал, за да издирва жертви от разбилия се самолет на Lion Air, уточниха от агенцията.

"Най-дълбоки съболезнования за смъртта на хуманитарен герой от индонезийския водолазен спасителен екип", посочи директорът на Басарнас Мохамед Сяуги.

В Индонезия вярват, че са открили местоположението на падналия самолет

В Индонезия вярват, че са открили местоположението на падналия самолет

Събрани са 49 чувала с човешки останки до момента

Засега не са известни точните обстоятелства около гибелта на Анто. Семейството му е решило да не му бъде правена аутопсия и е поискало да бъде погребан веднага.

Анто е участвал и в други важни мисии, като е бил един от основните водолази, участвали в издирването на самолета на AirAsia, който се разби край бреговете на Борнео в края на 2014 г.

Спасителите водолази са от решаващо значение за откриването на тленни останки и парчета от разбилия се почти нов самолет Боинг 737 MAX, който падна в морето рано сутринта в понеделник, 13 минути след като излетя от Джакарта.

Открити са черните кутии на разбилия се в Яванско море самолет
Обновена

Открити са черните кутии на разбилия се в Яванско море самолет

Всички 189 души на борда загинаха

Засега са открити останки от 73 тела, като малко от тях са целите, и само четири от жертвите са идентифицирани.

Водолазите търсят втората черна кутия на самолета, докато разследващите се опитват да получат данни от частично повредената черна кутия, намерена в четвъртък.

Пилотът на полет JT610 е поискал и е получил разрешение да се върне обратно в Джакарта, но случилото се след това остава загадка.