Нидерландските здравни власти разследват смъртта на 3-месечно бебе в приемен център за търсещи убежище, съобщиха от Инспектората по здравеопазване и грижи за младежта в кралството, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Здравните власти съобщиха, че бебето е починало в сряда сутринта във "фитнес зала, която служи като спешен подслон за търсещи убежище" в село Тер Апел в източната част на страната.

От Инспектората казаха в съобщение, че не разполагат с много информация за смъртта на бебето и добавиха, че разследват "всички възможни аспекти, които може да са изиграли роля за смъртта на бебето", включително медицинската причина, дали преди това са били предоставяни грижи и условията в центъра. "За съжаление медицинската помощ не даде резултат", посочва агенцията.

Инцидентът предизвика множество реакции от нидерландски политици. Депутатите Кати Пири и Сузане Крьогер призоваха държавния секретар Ерик ван дер Бург, отговарящ за убежището и миграцията, да разпореди изясняване на обстоятелствата около събитието. Депутатът Яспер ван Дайк от Социалистическата партия внесе искане за парламентарен дебат по въпроса.

Правителството на страната е съдено от Нидерландския съвет за бежанците заради условията в центровете за приемане на бежанци, които организацията смята за нечовешки. Групата заведе дело срещу правителството по съкратеното производство на 17 август.

Правозащитниците казват, че местата за настаняване на търсещи убежище са "неподходящи за обитаване" и им липсват "най-основните условия като уединение, достатъчно чисти санитарни помещения, легла, достатъчно и прилична храна и защита срещу атмосферните условия". Делото се очаква да се гледа в окръжния съд на Хага на 15 септември.

Започва проект за още по-сърдечно приемане на бежанци в България

Започва проект за още по-сърдечно приемане на бежанци в България

Информационни кампании "Подай ръка, бъди съпричастен", брошури, песни