След разрушителното земетресение в Перу се наблюдава бум на престъпността, особено на грабежите, затова се мобилизират сили на армията, съобщи Би Би Си.    

Над 1000 военнослужещи се пренасочват към пострадалите градове Писко, Чинча и Ика, с цел да противодействат на мародерите.  

В южната част на страната зачестиха случаите на грабежи и сблъсъци заради хранителни продукти. Нощем грабители изнасят ценни вещи от разрушените домове и извършват нападения над гражданите.

Ситуацията се усложнява от това, че земетресението разруши затвор, от който избягаха 600 лишени от свобода.  

В някои случаи полицията беше принудена да използва огнестрелно оръжие, за да спре грабежите. Много от местните жители започнаха да се въоръжават, за да защитят имуществото си.   

Същевременно се засилват протестите срещу недостига на питейна вода и храни.  

Според кореспондент на Би Би Си хуманитарната помощ е започнала да пристига в пострадалите градове, но се създава впечатление, че тя не стига до тези, които се нуждаят от нея.

Президентът на Перу Алан Гарсия, който пристигна в пострадалия регион, призова „редът да бъде възстановен на всяка цена".

С прехвърлените в района 1000 военни, силите на армията нарастват двойно. Освен за реда военните ще следят и за разпределянето на хуманитарната помощ.

Припомняме, земетресението от 8-а степен по Рихтер, разтърсило южната част на Перу в сряда, отне живота на не по-малко от 500 души. Хиляди домове бяха разрешени.

Вторичните трусове все още не са затихнали.

Въпреки студеното време (в южното полукълбо сега е зима), хиляди хора остават по улиците, защото домовете им са разрушени, или защото се страхуват да не бъдат затрупани при някой от вторичните трусове.  

Хуманитарна помощ на Перу до този момент са оказали Еквадор, Боливия, Бразилия, Мексико, Венецуела, Колумбия, Чили, САЩ, Канада, Испания, Италия и Франция.