Франция ще започне да унищожава мигрантския лагер "Джунглата" на пристанището в Кале в понеделник сутринта. Това съобщават официални лица, цитирани от Би Би Си.

Властите информират, че около 7000 души живеят при мизерни условия в лагера. Ще им бъдат предложени места в бежански центрове в цялата страна.

"Джунглата" стана мощен символ на неуспеха на Европа да се справи с мигрантската криза. Много от мигрантите опитват да достигнат до Великобритания, качвайки се на камиони като приближат пристанище или тунела под Ламанша.

Непълнолетните ще бъдат взети в преустроени корабни контейнери по време на разрушаването на останалата част от "Джунлата", се казва в съобщение на вътрешното министерство. Мигрантите, които в момента живеят в контейнери, които се използват като временно място за настаняване вместо импровизираните палатки, ще бъдат евакуирани, за да се освободи място за непълнолетните.

Има 7500 свободни легла в центрове в цялата Франция за мигрантите от Кале. Около 60 автобуса ще бъдат използвани, за да ги транспортират от лагера.

Властите казват, че са притеснени за тълпите, бързащи да напускат лагера по време на първия етап от операцията. От вторник тежки машини ще бъдат изпратени, за да премахнат палатките и заслони, които са останали след тях.

Вътрешното министерство съобщи още, че полицейските сили може да са принудени да се намесят, ако срещнат съпротива.

Няколко деца от лагера вече са преместени във Великобритания.