Началникът на щаба на американската армия е спрял от полети всички военни летци, които не участват в критични мисии, след две скорошни катастрофи на хеликоптери, при които загинаха 12 войници, уточнява Си Ен Ен.

Заповедта на началника на щаба на армията Джеймс Макконвил спира авиаторите "до завършване на необходимото обучение", съобщават от армията.

"Безопасността на нашите летци е наш основен приоритет и това спиране на полетите е важна стъпка, за да сме сигурни, че правим всичко възможно, за да предотвратим инциденти и да защитим нашия персонал", заяви Макконвил в изявление.

По указание на Макконвил армейските пилоти "ще се съсредоточат върху протоколите за безопасност и обучение, за да гарантират, че нашите пилоти и екипажи имат знанията, подготовката и информираността, за да изпълнят безопасно възложената им мисия".

Преустановяването на полетите идва след сблъсъка във въздуха на два хеликоптера AH-64 Apache в четвъртък близо до Форт Уейнрайт, Аляска, при който загинаха трима войници, а друг беше ранен. Двама от войниците загинаха на място, а третият почина, докато го транспортираха до болница, се посочва в съобщение на 11-та въздушнодесантна дивизия на американската армия.

Катастрофата е станала на около 100 мили южно от форт Уейнрайт, където хеликоптерите са базирани като част от 1-ви атакуващ батальон, 25-ти авиационен полк.