Ваксина срещу новия коронавирус, разработена от японската компания AnGes в сътрудничество с Университета в Осака, е преминала успешни изпитания при животни, съобщава японското издание The Nikkei.

Уточнява се, че в резултат на направените инжекции на опитни животни, са били изработени необходимите антитела. Клиничните изследвания на ваксината е планирано да започнат през юли. В тях ще вземат участие няколко десетки души. След като получи резултати през септември, компанията очаква да премине към пълномащабни изпитания, а до края на годината да получи разрешение за производство на ваксината от Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония.

Япония отмени извънредното положение
Обновена

Япония отмени извънредното положение

На 19 юни отпадат ограниченията за пътуване в страната

В момента най-малко 10 ваксини срещу новия коронавирус се тестват по целия свят, посочва изданието. Според японския премиер Шиндзо Абе на срещата на лидерите на страните членки на Г-7, която може да се проведе през юни в САЩ, той възнамерява да предложи създаване на международен орган за управление на патенти за потенциални ваксини против новия коронавирус. Основната цел на тази инициатива е да осигури стабилни доставки от ваксини за развиващите се страни.

От началото на пандемията повече от 5,5 млн. души са заразени с новия коронавирус по света, като от тях са починали повече от 346 хил. души. 

Китайска ваксина срещу COVID-19 показала добри резултати

Китайска ваксина срещу COVID-19 показала добри резултати

Вече е тествана върху хора и развивала имунитет срещу вируса