Дозите от ваксините срещу коронавирус, получени от Йемен, са достатъчни за само 1,5% от населението на страната, тревожи се ООН.

"Разкъсваният от войната Йемен досега е получил дози от ваксините срещу COVID-19, достатъчни, за да покрие само 1,5 процента от населението си", заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в публикация в "Туитър".

Йеменското правителство преди това получи само около половин милион дози ваксини срещу COVID-19, предоставени от донори. Населението на Йемен е около 30 милиона.

Към петък вечерта общият брой на заразените с коронавирус в районите под контрола на йеменското правителство нарасна до 9843, включително 1905 смъртни случая.

Йемен е обхванат от насилие и нестабилност от 2014 г., когато иранските бунтовници хути превзеха голяма част от страната, включително столицата Сана.

Водена от Саудитска Арабия коалиция, насочена към възстановяване на йеменското правителство, влоши ситуацията, причинявайки една от най-тежките хуманитарни кризи в света с 233 000 убити, и други около 30 милиона, нуждаещи се от хуманитарна помощ и закрила, и повече от 13 милиона в опасност от глад, според оценки на ООН.