През тази нощ е възобновено издирването на изчезнали пътници от потъналия "Коста Конкордия", след като корабът отново зае стабилно положение, съобщи Би Би Си.

Преди това работата беше преустановена поради нестабилността на лайнера и опасността той да се хлъзне по скалите, върху които е заседнал и да потъне в по-дълбоки води.

Припомняме, на 13 януари "Коста Конкордия" се сблъска с подводните скали близо до остров Джилио и частично потъна. Загина 11 души. По последни данни още 21 са в неизвестност.

Вчера, 20 януари, италианското правителство обяви извънредно положение в района на катастрофата заради опасността от екологична катастрофа, в случай че намиращото се в цистерните на лайнера гориво бъде изпуснато във водите на Тиренско море.

Предложението за извънредно положение беше внесено от министъра на околната среда Корадо Клини.

При инцидента корабът е бил зареден с 2400 тона гориво. Това заплашва с унищожение екосистемата в района на инцидента, който е морски резерват.

Според експерти, изтеглянето на горивото може да отнеме до 28 дни. Ако обаче корабът потъни по-дълбоко операцията може да се окаже невъзможна.