Броят на загиналите от изригването на вулкана Семеру в Индонезия нарасна до 34 души, съобщи националната агенция за бедствията, като беше изпратена помощ в засегнатия регион, информира "Франс прес".

Най-голямата планина на остров Ява в събота изхвърли гъба от вулканична пепел високо в небето и заваля гореща кал, докато хиляди паникьосани хора избягаха от домовете си.

Бедствието остави цели улици, изпълнени с кал и пепел, поглъщайки домове и превозни средства.

Лошото време пречи на спасителните дейности след изригването на вулкан в Индонезия

Лошото време пречи на спасителните дейности след изригването на вулкан в Индонезия

Опасността за жителите на Ява не е отминала

"Последната актуализация от мястото на бедствието... (е) 34 загинали, 17 са в неизвестност", уточни говорителят на агенцията за бедствията Абдул Мухари.

Близо 3 700 души са евакуирани от засегнатия район, добави той.

Спасителите се борят с опасни условия след смъртоносното изригване през уикенда, като издирват оцелели и тела сред вулканичните отломки, разрушени сгради и унищожени превозни средства.

Издирвателните екипи използваха кучета да подпомогнат операцията.

Планината Семеру остава активна от събота, като малки изригвания държат служителите на спешната помощ и жителите на района притеснени.

По-рано днес е имало три малки изригвания, като всяко е изхвърляло пепел на около километър в небето, уточниха властите.

Властите посъветваха местните жители да не пътуват в рамките на пет километра от кратера на Семеру, тъй като въздухът наблизо е силно замърсен и може да засегне уязвими групи.

Индонезия се намира на Тихоокеанския огнен пръстен, където срещата на континентални плочи причинява висока вулканична и сеизмична активност, а страната има близо 130 активни вулкана.