В Иран през последните 24 часа са починали 73 души от новия коронавирус (COVID-19), с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната достигна 5 031 души. Това обяви говорителят на иранското здравно министерство пред държавната телевизия.

Броят на починалите за последното денонощие е най-ниският от доста време насам.

Иран с почти 90 жертви за денонощие от коронавирус

Иран с почти 90 жертви за денонощие от коронавирус

За пореден ден те са под 100 души

Междувременно в Ислямската република броят на официално регистрираните заразени с коронавирус достигна 80 868 души.

Според парламентарен доклад, публикуван по-рано тази седмица, реалният брой на жертвите от коронавируса може да е почти двойно по-голям от този, обявен от здравното министерство, а броят на заразените да е с 8 до 10 пъти по-голям.

Иран е най-тежко засегнатата страна в Близкия изток, с едно от най-високите нива на починали от коронавирус в света.

Трети пореден ден починалите от коронавирус в Иран са под 100

Трети пореден ден починалите от коронавирус в Иран са под 100

Починали са още 92 души, с които се увеличават до 4869

Допълва се, че Иран се готви за по-нататъшно разхлабване на блокадата на страната, след като президентът Хасан Рохани възложи на правителството в Техеран да подготви план за възобновяване на дейностите със среден риск в страната.

Рохани похвали мерките за социално дистанциране, които бяха въведени и каза, че те са помогнали за ограничаване на разпространението на вируса.

Президентът също така помоли здравното министерство да разработи различни планове за всяка провинция в съответствие със състоянието на епидемията в различните региони.