Властите в американския щат Хавай публикуваха списък с имената на близо 400 души, които са в неизвестност след опустошителния пожар на остров Мауи по-рано през август.

Тези 388 имена - малки и фамилни - са събрани от ФБР и са потвърдени, обявиха общински служители, цитирани от СиЕнЕн.

Началникът на полицията Джон Пелетие изрази надежда, че списъкът с имената ще им помогне с разследването. Той призна, че след като тези имена бъдат публично обявени, това може да причини болка на онези хора, чиито близки са в списъка. Пелетие обаче призна, че го правят, за да са сигурни, че разследването е възможно най-пълно и задълбочено.

Властите в Мауи са обходили около 30% от опожарения район

Властите в Мауи са обходили около 30% от опожарения район

Броят на жертвите надхвърли 100

Той посои и че има телефон и имейл, на които хората да подават информация, ако се окаже, че изчезналите в списъка са намерени.

В четвъртък вечерта, например, стана ясно, че 1732 души, за които първоначално беше съобщено, че са в неизвестност, са намерени и са в безопасност.

Пожарът, разразил се на 8 август и опустошил град Лахайна в Западен Мауи, отне живота на най-малко 115 души. Той е един от най-смъртоносните в съвременната история на Съединените щати.

Преди това властите поискаха от членовете на семействата на изчезналите да предоставят ДНК, за да им помогнат при идентифицирането на телата, като ги увериха, че информацията няма да бъде съхранявана или използвана за други цели.

Общинските власти съдят Hawaiian Electric Co. по обвинение, че не е изключила електрозахранването въпреки многократните предупреждения колко опустошителни са пожарите. Освен Hawaiian Electric Co. пред съда ще трябва да се изправят и още три компании, обвинени в небрежност.

Над $6 млрд. са щетите от пожарите в Мауи

Над $6 млрд. са щетите от пожарите в Мауи

Оценките са на властите

Инвеститор съди Hawaiian Electric Co. заради това, че компанията е скрила от него, че мерките й за предотвратяване на горските пожари са нестандартни.

От Hawaiian Electric разпространиха официално изявление, в което сочат, че за тях е приоритет да подкрепят пострадалите от пожарите в Мауи. Те добавят и че за тях е разочароващо да наблюдават в каква посока се развива разследването за причините на пожара, имайки предвид заведените срещу тях дела.

Междувременно говорител на Агенцията за опазване на околната среда обяви пред NBC News, че местните власти все още нямат график кога ще започнат с премахването на опасните отпадъци. Това може да стане, само след като приключат операциите по издирването на оцелели.