Днес водещи руски лекари поканиха известни личности и политици с възгледи против ваксините да посетят червените COVID-19 зони в болниците и сами да се уверят в последиците от пандемията, информира "Франс прес".

В отворено писмо, публикувано от държавната новинарска агенция ТАСС, 11 лекари от няколко града написаха до дузина обществени фигури, които са изразявали антиваксърски възгледи пред стотици хиляди последователи в социалните мрежи.

Русия, една от най-тежко засегнатите от пандемията от коронавируса, изпитва затруднение с масово противопоставяне на ваксинацията, въпреки че тя разработи няколко местни ваксини, включително "Спутник V".

В Русия починалите от COVID-19 вече са над 265 000 души

В Русия починалите от COVID-19 вече са над 265 000 души

1 241 души са починали през последното денонощие

Въпреки многобройните молби от страна на президента Владимир Путин, само 37 процента от руснаците са напълно ваксинирани и страната регистрира повече от 1000 починали на денонощие през последните седмици.

В писмото си лекарите казаха на няколко певци, актьори, телевизионни лица и политици, които изразиха скептицизъм относно ваксинациите, че ще отделят време да ги разведат из центровете за лечение на COVID-19.

"Всички сме донякъде заети, вероятно можете да се досетите с какво", се посочва в писмото, като сред подписалите го е известният московски лекар Денис Проценко, който ръководи главната столична COVID-19 болница.

Пореден ден Русия отчита рекорди с починали от COVID-19

Пореден ден Русия отчита рекорди с починали от COVID-19

37 120 са новозаразените за последното денонощие

"Но като се има предвид колко хора ви четат и слушат, ще намерим време да ви разведем през червените зони, интензивните отделения и патологичните отделения на нашите болници", изтъкват лекарите.

"Може би след това ще промените позицията си и по-малко хора ще загинат", се добавя в писмото.

Наред с други, писмото беше адресирано до телевизионния водещ Оскар Кучера, който се усъмни в безопасността на ваксините пред своите почти 300 000 последователи в "Инстаграм" този месец.

То беше адресирано и до актьора Егор Бероев, който сравни въвеждането на ограничения за неваксинирани московчани с отношението на нацистка Германия към евреите, и до рок звездата Константин Кинчев, който каза пред таблоид, че "не искал да живее в дигитален концентрационен лагер".

Лекарите се обърнаха и към политици, включително 77-годишният комунистически лидер Генадий Зюганов, чиято партия организира протести срещу задължителните ваксинации и здравните паспорти.

"Живеем в епоха, в която мнението на професионалист във всяка област може лесно да бъде разсеяно от известна личност", написа Проценко в своя канал в "Телеграм", обяснявайки защо лекарите са написали писмото.

"Налице е истинска война, в нея всеки ден губим над 1000 души, които не са подготвили тялото си да се сблъска с този опасен вирус", подчерта той.

Русия официално е обявила повече от 9,4 млн. заразени с коронавируса от началото на пандемията и близо 268 000 починали от COVID-19, като и по двата показателя страната се нарежда на пето място в света.

Държавната статистическа агенция Росстат съобщи обаче, че действителният брой на починалите от COVID-19 в страната е близо 450 000 до края на септември.