Словакия стана втората страна в Европейския съюз, която започна да ваксинира гражданите с руската ваксина "Спутник V", въпреки че препаратът все още не е одобрен от регулатора на Общността, информира ДПА.

Мъж от град Жилина е първият човек, получил ваксината. "Наистина чаках Спутник", каза мъжът, който дойде облечен като християнски поклонник, в коментар пред местна телевизия. Русия има дълга традиция в разработването на ваксини, отбеляза той.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) все още не е одобрила векторната ваксина, но Словакия започна да използва препарата, въпреки обширния вътрешен дебат. Унгария също започна да използва "Спутник V".

Унгария първа в ЕС разреши руската ваксина "Спутник V" за 6 месеца

Унгария първа в ЕС разреши руската ваксина "Спутник V" за 6 месеца

Издадохме разрешение за използване на унгарска територия

Словакия получи 200 000 дози "Спутник V" през март, след като бившият премиер Игор Матович ги поръча тайно, предизвиквайки скандал, допринесъл за свалянето му от власт.

Първоначално само хора на възраст между 18 и 60 години ще могат да се записват за получаване на ваксината, която се предлага на доброволни начала.

Според информации на местните медии записванията за получаване на ваксина "Спутник V" са далеч по-малко от първоначално очакваното.

Матович, който сега е финансов министър, хвърли вината за това върху "гнусната кампания".

Словакия прилага основно ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna.

Страната, чието население е близо 5,5 млн. души, е регистрирала повече 12 000 починали от COVID-19.

Словакия стана втората държава от ЕС, която одобри Sputnik V

Словакия стана втората държава от ЕС, която одобри Sputnik V

Страната има на склад 200 000 дози от руската ваксина