Вулканът Шивелуч на далекоизточния полуостров Камчатка в Русия изригна рано тази сутрин, съобщава "Ройтерс".

По данни на екипа за реагиране при вулканични изригвания на Камчатка стълбът от вулканична пепел, избълван от вулкана, е достигнал на височина 10 километра и крие повишена опасност за въздушния трафик.

Екипът издаде известие за вулкани с червен код за авиацията - най-високата степен на предупреждение, като посочва, че по всяко време могат да възникнат експлозии от пепел на височина до 15 километра.

Предупреждава се, че продължаващата вулканична дейност може да засегне международни полети и нисколетящи самолети.

Местните власти затвориха училищата и наредиха на жителите в близките снаселени места да останат на закрито, тъй като облакът от пепел се разпространи на десетки километри около вулкана.

Шивелуч е един от най-големите и активни вулкани на Камчатка. Той е имал около 60 значителни изригвания през последните 10 000 години, като последното му голямо "събуждане" е през 2007 г.

Вулканът се състои от две основни части, по-ниската от които - Млад Шивелуч - е изключително активна през последните месеци.

Вулканичното изригване е станало в 6:31 часа местно време, като облакът от вулканичен прах се е разпространил над Ключи и Козиревск - села на разстояние над 70 километра едно от друго.